Väylävirasto toteuttaa Jätä rata rauhaan -kampanjan
Ajankohtaista / 17.10.2022Väyläviraston Jätä rata rauhaan -kampanja on suunnattu nuorille ja se näkyy Väyläviraston sosiaalisen median kanavissa. Ajatuksena on kampanjoida rautatieturvallisuudesta ja avata keskustelua rataturvallisuudesta lasten ja nuorten kanssa.
Kampanjassa merkittävässä osassa on animaatio, joka esittelee mahdollisia seurauksia, joita luvattomasta rautatiellä liikkumisesta voi seurata. Rata kuuluisi jättää rauhaan kaikissa tilanteissa. Katso animaatio tästä.
”Kadonneet kaverit -animaatiolla haluamme tavoittaa erityisesti nuoret miehet ja pojat sekä muistuttaa, että minkäänlainen oleskelu tai luvaton toiminta rautatiellä ei ole ok. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junien ja niiden matkustajien turvallisuus”, kertoo valmiuden ja varautumisen asiantuntija Aino Gröhn Väylävirastosta.
Väyläviraston tiedotteessa on kerrottu, miksi rautatiellä ei saa liikkua. Ohjeet voi lukea alta.
Miksi rautatiellä ei saa liikkua?
Rautatien tai ratapihan yli tai läpi ei saa oikaista. Rautatien saa ylittää vain tasoristeyksestä. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty, koska:
- Sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi ”hypätä” ajolangoista kauaskin. Vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun, toisin kuin elokuvissa.
- Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä.
- Junat ovat todella hiljaisia. Kuulet lähestyvän junan vasta, kun on liian myöhäistä.
- Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti.
- Junan tuloa ei voi ennakoida pelkän aikataulun perusteella, etenkään tavarajunien ja ratatyökoneiden osalta.
Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien henkilövahinkojen lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia.
Teemasta on hyvä keskustella lasten ja nuorten kanssa. Väylävirasto tarjoaa vinkkejä ja apua keskusteluun.
Katso kysymyksiä ja vastauksia keskustelun tueksi
Katso vinkit kasvattajille
Lue Väyläviraston koko tiedote tästä.
Lisätietoja:
asiantuntija Aino Gröhn, valmius ja varautuminen, Väylävirasto
p. 029 534 3414
etunimi@sukunimi@vayla.fi